Cum sa-ti alegi claparii de schi

Clapari sunt poate cea mai importanta componenta a echipamentului dumneavoastra de schi. Asa ca nu te lua dupa reclamele facute la unele branduri, nu cumpara uitandu-te doar dupa pret, ignora elemente cum ar fi culoarea si alte elemente estetice macar pentru inceput. Acest ghid o sa va indrume in alegerea claparului ideal in functie de profilul dumneavoastra de schior, forma si marimea piciorului.

 Determina ce fel de schior esti

 Claparii sunt construiti pentru a face fata necesitatilor diferitelor tipuri de schiori:

 Incepator/ Intermediar – Un schior incepator care schiaza doar in vacante pe partii usoare sau medii. Pentru acest tip de schior cea mai buna alegere este o pereche de clapari Comfort Fit. Acestia sunt mult mai flexibili decat o pereche de clapari obisnuiti, destul de usori si comozi cu un interior calduros si spatios pentru degete si de obicei cu un pret destul de redus.

 Intermediar/Avansat – Acest tip de schior are cativa ani experienta abordeaza o gama mai variata de partii, inclinatii mai mari, denivelari, obstacole, si din aceasta cauza are nevoie de viraje mai rapide si mai precise, deci de un control mult mai bun pe clapar. Alegerea perfecta este un clapar Performance Fit care necesita o forta mai mare pentru flexare dar asigura un control mult mai bun, mai fixati pe picior cu spatiu mai mic pentru degete.

 Avansat/Expert – Un schior expert schiaza orice munte indiferent de conditiile meteo, schimba cu usurinta partia cu zone off-track, schiaza de multi ani si are un stil mai agresiv. Acesti schiori au nevoie de un clapar High performance Fit. Acestia nu au spatiu aditional pentru degete, o parte din confort este sacrificat pentru performanta insa per total claparul nu este inconfortabil. Vei simti cum acesta raspunde instant la miscarile tale. Se pot face modificari, existand si la www.wintermag.ro posibilitatea sa-ti cumperi o pereche de clapari modelati intr-un cuptor special exact pe forma piciorului tau.

 Race

Acestia sunt oamenii pe care ii vedem pe partie imbracati in costumele alea subtiri mulate care trec in viteza pe langa betele infipte pe partie. Stilul este foarte agresiv si cu o viteza foarte mare, de aici si nevoia unor clapari foarte rezistenti si rigizi Race Fit. Daca nu esti un schior foarte experimentat, nu vei putea folosi astfel de clapari.

 Determina marimea claparului

 Acuma ca sti cam care este nivelul tau, a venit vremea sa-ti alegi o marime potrivita. Un clapar ideal are o priza foarte buna pe glezna, calcai si varful piciorului fara a face o presiune care poate deveni deranjanta.

 Volumul necesar piciorului este un factor. Daca ai picioarele mai late, sau ai platfus, degetele prea lungi, si in general orice fel de element iesit din comun atunci va trebui sa alegi un clapar facut pentru confort deoarece volumul acordat piciorului este mult mai mare. Claparii de performanta au un volum mult mai mic si ar fi foarte dificil sa gasiti unul care sa nu va incomodeze.

 Flex index

Acesta este indicatorul pentru flexibilitatea claparului. In functie de greutatea dumneavostra puteti alege daca sunteti o persoana mai slaba un flex index mai mic iar daca sunteti o persoana mai corpolenta atunci un flex index mai mare deoarece claparul trebuie sa va lase sa va miscati usor dar sa aiba posibilitatea sa va suporte intreaga greutate.