Ghidul începătorului: Cum îți alegi echipamentul de snowboard


sjbvfhjdbchjdbchjdbcf

Vom începe acest ghid cu demontarea unui mit care circula de mult în rândul celor ce vor să se apuce de snowboard. Gurile rele spun mereu că „dacă vrei să înveți pe snowboard, prima dată trebuie să înveți să schiezi”. FALS! Adevărul este că singurele lucruri pe care le au în comun aceste două sporturi sunt spațiul unde se desfășoară și materialul, adică muntele și zăpada.Cand ne hotaram sa ne alegem echipamentul de snowboard trebuie sa tinem cont de cateva lucruri esentiale:

- echipamentul trebuie ales in primul rand pentru utilitate si confort (nu uitati ca o sa aveti de a face cu muntele si cu iarna, 2 elemente care ne pot face viata foarte frumoasa, insa foarte capricioase). Primul instinct este sa alegem echipamentul dupa design, culori si altele care ne atrag. De aici si alegerea gresita in multe cazuri, urmata de un sir intreg de frustrari si pierderea esentei snowboardingului, bucuria de a te da. Ideal este sa gasim marimea potrivita pentru noi, indifferent ca vorbim despre placa de snowboard, boots, legaturi de snowboard, first si second layer, pantaloni/geaca de snowboard, protectii, ochelari, manusi. Toate au rostul si utilitatea lor, iar alegerea corecta ne va pune pe fata un zambet incredibil.

- daca esti incepator, poarta protectii adecvate. Te vor ajuta sa treci peste perioada de inceput cand entuziasmul si nerabdarea sunt la cote maxime. Sfatul meu este ca si cei intermediari sau avansati sa poarte protectii, odata cu deprinderea tehnicilor crescand si viteza executiilor. Multi spun ca ii deranjeaza unele protectii, probabil pentru ca nu au fost obisnuiti cu asa ceva, insa daca le alegem corect au materiale dintre cele mai bune care ne vor ajuta sa ne simtim safe si relaxati.

- incearca sa te documentezi inainte de a cumpara si nu da imediat curs sfaturilor prietenilor, uneori bine intentionati dar care, poate, si-au ales gresit echipamentul.

O sa structuram un pic sfaturile privind alegerea echipamentelor de snowboard, in ordinea importantei lor, in hardgoods (placa, legaturile, boots) si softboots (haine snowboard, haine termice,  protectii, manusi, caciuli, ochlari snowboard).

Hardgoods (placa, legaturi, boots)

1. Boots snowboard

Dupa parerea mea este cea mai importanta piesa din tot echipamentul de snowboard. Prin boot transmitem miscarea catre legaturi si placa de snowboard, insa cel mai important este sa nu simtim disconfort pentru ca asta ne face sa ne pierdem bucuria de a ne da. Ca atare trebuie sa alegem un boot cu liner (soseta interioara din spuma) cat mai confortabil si o soseta pentru sporturi de iarna (in general sosetele pentru snowboard sunt fabricate fara sa se foloseasca bumbac, din fibre sintetice, poliester, elastan, acril sau lana, in procente variabile). De asemenea, fiecare producator are o scala de flex de la 1 la 10, 1 fiind cel mai moale, 10 cel mai tare.

In functie de nivelul la care suntem putem alege corect forma si taria/flexul boot-ului. Pentru incepatori sunt recomandati boots un pic mai flexibili, dar atentie marita la talpa (cele fabricate din cauciuc asigura grip in conditii de gheata si zapada tare, iar pernitele cu aer sau spuma cu rol de amortizare vor face diferenta dupa o zi de dat), cat si la sistemul de inchidere, care poate sa fie cu sireturi simple, sireturi rapide autoblocante sau cu rotita BOA. Aici trebuie sa stim exact cat de comozi suntem ca sa putem alege corect. De exemplu, un model cu siret clasic poate fi o varianta foarte buna tehnic (multi rideri pro se dau in continuare cu buti de snowboard cu siret clasic).

Pentru cei intermediari exista variante cu flex mediu cu care pot fi abordate deja alte terenuri de joaca, practic All-mountain.

Pentru zilele cu powder sau cand simtim nevoia de viteza si am trecut la nivelul avansat, exista buti cu flex tare, care tin piciorul foarte bine si transmit miscarea foarte rapid prin legaturi catre placa.

Un sfat super util ar fi ca inainte de partie sa purtam bootii acasa, eventual cateva zile la rand (nu toata ziua, evident, dar cateva incaltari si descaltari fac ca totul sa se aseze mai bine), experienta pe zapada va fi cu totul alta.

In general, soseta interioara a bootului (linerul) e fabricata din materiale prietenoase si care se muleaza, poate nu din primele zile, pe picior. Exista totusi modele de boot cu liner termoformabil, pentru o mulare perfecta dupa anatomia piciorului.

2. Placa snowboard

Stim, primul lucru care sare in ochi cand vorbim de alegerea unei placi de snowboard este designul. De multe ori ne atrage desenul sau forma de la capete, uitand cat de importanta e destinatia pe care a dorit-o producatorul. Asa ca ar trebui sa ne temperam un pic si sa ne focusam la alte detalii importante. Placile de snowboard trebuie alese, in primul rand, dupa greutatea pe care o avem. Exista un mit care circula pe interenet si care spune ca ‘’placa trebuie sa ajunga la barbie’’. Da, uneori, in cazurile ideale se potriveste. Altfel, trebuie studiat ce a recomandat producatorul (fiecare placa noua are o fisa tehnica unde sunt trecute toate sugestiile). La fel si pentru cei cu picior mai mare, 45+, poate si cu o greutate mai mare, trebuie alese placi mai late (cuvantul wide sau litera W sunt prezente intotdeauna langa marimea placii). Oricum, in toate cazurile, trebuie ceruta parerea unui consilier de vanzari sau a unul instructor de snowboard care sa va indrume.

Constructie. In general, placa de snowboard este construita dintr-un miez de lemn cu flexibilitate diferita prins intr-un sandwich de fibra de sticla. Partea de deasupra, topsheet-ul, este partea care se ocupa cu atractia asupra noastra, dar care contine si sistemele de prindere a legaturilor (gauri pentru suruburi sau canal). Baza este foarte importanta pentru ca este cea care aluneca (sau nu) si care e cea mai solicitata din tot pachetul, trebuind intretinuta constant. Poate fi sintered (materialul standard pentru placile mid si top, mai dura si care absoarbe ceara usor) sau extruded (pentru placile entry level sau cu destinatie urbana/snowpark). Sfatul nostru este sa o ceruiti cat mai des, la un centru specializat, sau acasa, cu sculele proprii (o sa revenim cu un articol dedicat intretinerii echipamentului). Pe lateral, placile sunt inchise cu un sidewall din material dur dar flexibil si cu cant de otel care inconjoara tot sandwichul la 380 grade. Si canturile se intretin si se ascut/repara, in functie de asta placa de snowboard are sau nu grip pe zonele cu zapada tare sau inghetata, permitand carving in regim de viteza sau frane super eficiente.

Forme. Forma placii este iarasi un element de atractie, dar si de utilitate. Plecam de la placile twin, cu capete identice, destinate mersului in ambele directii si ajungem la placile directionale, cu botul mai lat, coada mai ingusta si mai scurta (pentru o pozitionare mai eficienta pe partea din spate a placii, permitand o plutire in powder fara efort, ori carving agresiv pe partie).

Profile

4_1452708348_19a4106a0430c015096dccaad149e476

Profilul placii de snowboard vazut din lateral este de mai multe feluri, cel mai cunoscut si folosit inca de pe la inceputurile snowboardingului este profilul camber clasic. Acesta contine un arc de cerc care se intinde intre punctele de contact ale placii cu zapada. Practic, placa este pretensionata sub noi si asta ne ofera siguranta si intoarceri in viteza, pop si explozie la sarituri, dar ne si poate ‘’agata’’ in cazul in care nu suntem deprinsi prea bine cu snowboardingul. Asadar, nu e un profil destinat incepatorilor, desi in ultimii ani s-a reusit ‘’indulcirea’’ zonelor de tranzitie de la punctele de contact, placile devenind mult mai iertatoare (a se cauta placile cu camber clasic urmat de flat zone sau rocker spre capete).

4_1452708688_457075aa834b9fc2e69c802681596785

Alt profil de placa de snowboard este zero camber-ul (flat).  Astfel, placa este dreapta intre punctele de contact cu zapada, oferind un riding relaxat si predictibil, intoarcerile fiind mult mai iertatoare decat in cazul camberului clasic, flotabilitate in powder, dar oferind si destul pop si siguranta la aterizari. Deci, profil iubit de toata lumea, incepatori, intermediari, avansati.

4_1452708492_5eece4560525646e925814b82d3e5c8b

Profilul rocker (sau banana, reverse camber, etc) este cel mai iertator dintre toate, fiind preferat de incepatori, avand punctele de contact cu zapada ridicate, indiferent ca are rockerul e ca o parabola continua sau contine o zona plata intre legaturi urmata de o usoara ridicare spre capete. Functioneaza la fel, predictibil, cu viraje efectuate lejer, sau flotabilitate excelenta in powder, dar si cu o tendinta spre ‘’joaca’’ si o usara instabilitate in regim de viteza sau zapada tare.

4_1452708826_c29e5d4fc2ccf6ae830d2105c4e0bdc1

4_1452709227_a0f54db5cf7abdb94e5aa69528d194b0

Profilele hibride, dezvoltate in ultimii 10 ani contin, in general, o combinatie de camber clasic, cate unul sub zona fiecarei legaturi, cu un rocker plasat in mijloc, intre legaturi. Acestea preiau de la fiecare profil caracteristicile specifice, rezultand niste placi foarte versatile. Tot la hibride putem sa trecem si combinatia de camber clasic intre legaturi, urmat de zona plata sau rocker in zona punctelor de contact, spre capetele placii, cu efect excelent asupra controlului, dar si a predictibilitatii.

Flexibilitate (flex)

Flexul placii, un alt element important, este, in general, notat pe o scala de la 1 la 10 (1 moale, 10 tare). Torsionalitatea diferita a placilor de snowboard este un element care te poate ajuta, dar si incurca. De exemplu, un incepator nu ar trebui sa aleaga  placa tare (si cu camber clasic), ci una mai moale (flex 3,4,5). Pentru intermediarii si avansatii care se dau cu viteza, merg in snowpark sau la powder, un flex mediu spre tare e o alegere corecta. Cu cat creste viteza si ,eventual, distanta sariturilor, cu atat trebuie sa creasca si taria placii.

Ce trebuie retinut inainte de alegerea unei placi de snowboard este ca o sa gasiti, in general, placi de snowboard ‘’de park’’, ‘’all-mountain’’, ‘’powder’’. Daca sunteti nevoiti sa va alegeti o singura placa si sunteti la inceput, mergeti inspre placile de ‘’all-mountain’’ cu profil rocker, zero camber sau hibride, dar cu flex moale/mediu. In caz ca sunteti incepator in snowpark si freestyle-ul v-a prins (recomandam sa invatati cu un instructor autorizat tot ce trebuie inainte de a va aventura in snowpark), va puteti orienta catre placi cu zero camber, rocker dar si camber hybrid, cu flex mediu. Stim ca o sa incercati powderul chiar daca nu sunteti deprinsi inca cu toate tehnicile si pozitiile corecte, asa ca va sfatuim, indiferent ce placa aveti, sa montati legaturile corespunzator, un pic mai spre coada placii, pentru o flotabilitate marita.

Pentru o experienta absoluta si un progres vizibil, va recomandam sa alegeti corect placa, in functie de abilitatile voastre si de terenul pe care alegeti sa practicati acest sport. Idealul este sa ai o placa pentru fiecare destinatie/teren pe care il abordezi. De exemplu: in powder n-o sa mearga mai bine nici o alta placa, decat, ati ghicit, placa de powder. In park n-o sa mearga prea bine, insa placa de park/frestyle, da. Apropo de placile de park, incercati sa nu mai fugiti de ele, sunt excelente si pe partie, atata timp cat alegem marimea, forma si flexul corect.

3. Legaturi snowboard

Sunt ca o cutie de viteze, transmitand toata energia miscarii catre placa de snowboard. Pentru asta trebuie sa se potriveasca la fix cu boot-ul dar si cu latimea placii. Toate legaturile de snowboard din ultimii ani au talpa, strap-urile si highback-ul ajustabil, tocmai pentru a se potrivi la fix pe boot, miscarea transmitandu-se corect in acest fel. In functie de producator exista paliere de marimi S, M, L,XL, recomandarea fiind sa ne incadram corect cu marimea de boot pe care o avem.

Constructia. Legaturile de snowboard difera de la un producator la altul, insa majoritatea sunt concepute din cateva parti principale: talpa (cu parti ajustabile si cu disc cu care se prinde de placa), sasiul (din diverse materiale composite ori aluminiu), strapul de glezna (buretat si cu rol important in transmiterea miscarii) si strapul de pe botul boot-ului (o mare revolutie in snowboarding, faptul ca se poate pune perfect pe virful boot-ului, presiunea fiind impartita pe toata suprafata). Exista si anumite modele, ‘’rear entry’’, care, teoretic fac mai usoara utilizarea lor, echipandu-ne mai rapid astfel. In practica, depinde foarte mult de locul ales ca sa ne punem placa de snowboard in picioare sau de starea zapezii, astfel ca majoritatea producatorilor construiesc variatiuni pe aceeasi tema: legatura de snowboard clasica, cu strap de glezna si strap de varf, aceasta oferind cel mai bun amestec de confort si mecanica a miscarii.

In general, producatorii de placi care fabrica si legaturi recomanda pentru fiecare model ce se potriveste mai bine. De exemplu, sunt incepator si mi-am ales placa pentru nivelul meu, o sa-mi iau niste legaturi potrivite pentru asta, adica mai flexibile si cu spuma amortizoare, usor de folosit. Daca am trecut la nivelul urmator, deja fac carving la viteza, ma bag si prin powder, atunci aleg unele cu flex mai tare (se poate merge pana la cele de carbon, care pot fi un pic mai inconfortabile, insa extreme de precise). Evident si bugetul alocat pentru achizitia lor trebuie sa fie mai mare. Totusi, majoritatea snowboarderilor aleg sa mearga normal la partie, recomandarea ar fi sa-si aleaga niste legaturi de snowboard cu flex mediu si cu spuma amortizoare, confortabile, cu care sa te dai toata ziua fara sa simti puncte de presiune sau oboseala a picioarelor.

Soft goods. (haine snowboard, haine termice,  protectii, manusi, caciuli, ochlari snowboard)

1.Haine snowboard

Aici e un subiect ‘’sensibil’’ si pe buna dreptate. Fiecare vrea sa arate bine cand se da pe placa, ideea e sa nu uitam de utilitatea lor absoluta cand vine vorba de vreme rea si in general, de sporturile outdoor. Astfel ca trebuie sa combinam fericit calitatile lor, impermeabilitatea, respirabilitatea, elasticitatea, ajustabilitatea, cu designul potrivit, pentru ca vremea si starea zapezii sa ne afecteze cat mai putin si sa ne putem bucura de snowboarding. Exista diferente intre hainele de ski si snowoard, asa ca recomandam alegerea hainelor dedicate pentru snowboard, asa cum recomanda producatorii.

2. Haine termice (first layer si mid-layer).

Legea pe munte spune că bumbacul e cel mai periculos material pe care îl poți purta fiindcă acesta reține apa și te răcește. Această pierdere de temperatură poate conduce la hipotermie și chiar moarte. Astfel, pe munte vom folosi cât mai puțin bumbac, daca se poate chiar deloc. Astfel, first layerele sunt extrem de importante si sunt fabricate din fibre sintetice sau merino, retinand caldura corpului si evaporand foarte repede umezeala. In general, le vom gasi de 2 feluri, pantaloni si bluza, insa exista pentru cei mai frigurosi si piese dintr-o bucata. Utilitatea lor se dovedeste atunci cand si al 2 lea strat este ales corect (daca este necesar, of course. Primavara, de exemplu, nu e nevoie), impreuna cu geaca sau pantalonii, tot pachetul ar trebui sa ne lase liberate de miscare, sa pastreze caldura, sa respire si sa nu permita umezelii sa intre.

3. Geaca snowboard

Geaca de snowboard este construită din materiale impermeabile, ce lasă aburii să iasă dar împiedică apa să ajungă la tine. Cel mai popular material de acest gen e membrana Gore-Tex. Majoritatea hainelor de snowboarding si ski au un coeficient de impermeabilitate/respirabilitate.  Cu cat este mai mare cifra, cu atat este mai impermeabil, de exemplu. De cele mai multe ori o sa gasiti 5000/10000/15000/2000+...40000 mm. Asa ca, indiferent ca esti incepator sau unul care cauta toata ziua powder pana la gat, tot o sa ai contact cu zapada, si evident, nevoia de a ramane uscat. Gecile de snowboard au tot felul de accesorii si de buzunare utile, parazapada care se leaga de cele mai multe ori cu pantalonii, gluga (detasabila sau nu), fermoare cu aerisiri sub brate. De asemenea, aceste geci dacă sunt purtate pe vreme cu temperaturi scăzute, vor avea și un strat de izolare ce poate fi material sintetic de diferite grosimi sau puf. Puful este materialul cel mai ușor și care oferă cel mai mare grad de izolare termică.

4. Pantaloni snowboard

Foarte importanti si ei, mai ales ca la primii pasi in snowboarding, inevitabil, o sa tot facem contact cu zapada, sunt fabricati din aceleasi materiale ca si gecile, cu aceiasi coeficienti de impereabilitate/respirabilitate. In ultimii ani tehnologiile folosite la fabricarea lor permit ca materialul sa fie flexibil dar, in acelasi timp, sa pastreze intacte celelalte calitati. Forma lor este mai putin importanta, este mai mult o optiune personala daca am ales corect coeficientul de impermeabilitate/respirabilitate.

5. Accesorii snowboard

Protectii snowboard. De foarte multe ori neglijate, salveaza multe zile faine pe munte. Imagiati-va dar scenariul in care cadeti in fund pe gheata, zapada tare sau element din snowpark. Niste pantaloni de protectie purtati pe sub pantalonii de snowboard fac toata diferenta. Acelasi lucru se poate intampla si cu genunchii. Pentru incepatori, recomandarea ar fi sa poarte protectii inca de la primii pasi. Ajuta foarte mult la incredere si se pot depasi praguri foarte usor. Asadar unui invatacel nu ar trebui sa ii lipseasca casca, genunchere, crash pants, protectia de coloana si , foarte important, protectiile de maini.

Cat despre achizitionarea lor exista foarte multi producatori, trebuie doar sa alegem marimile corespunzatoare (nu vrei sa te dai cu ceva care te jeneaza toata ziua) si materiale cat mai soft si prietenoase cu pielea.

Ochelari snowboard. Un alt element super important din echipamentul de snowboard. La fel ca si butii si manusile, iti pot aduce zambetul pe buze, insa si un sir de interminabile frustrari. Cea mai frecventa criza de nervi se face atunci cand se aburesc in mod repetat, tot vibe-ul din jur risipindu-se, nu-i asa?  In primul rand trebuie sa ne concentram asupra formei lor care trebuie sa se potriveasca cu forma fetei noastre. Lentila super/mega stralucitoare si colorata nu intotdeauna o sa ne si satisfaca atunci cand conditiile o vor cere, deci nu asta trebuie sa fie criteriul dupa care ne alegem ochelarii, de aceea recomandam achizitionarea de ochelari de la branduri consacrate si verificate de rideri. Este, de asemenea, foarte important sa se potriveasca cu casca de snowboard, evitandu-se eventualele neplaceri datorate nepotrivirii ramei cu cozorocul castii, de exemplu. Caz in care apare o presiune pe nas, ori, dimpotriva, ramane o fanta intre casca si rama ochelarilor pe unde intra aer rece.

Majoritatea ochelarilor au lentila interschimbabila, asa ca putem alege ce lentila vrem sa folosim, recomandarea fiind ca mereu sa avem si o a 2 a lentila la noi, in general, cea de ceata si vreme gri/intunecata cu plafn de nori josi. Altfel, forma lor, iarasi e o optiune personala, existand variante wide (cu vedere periferica excelenta), sau cu lentila sferica (la fel, camp vizual excelent), ori cilindrica (camp vizual foarte bun si protectie impotriva canturilor).

Manusi snowboard. Accesoriu foarte important, poate sa faca diefereta dintre o zi frustranta si una extraordinara. Recomandam alegerea unor manusi cu materiale impermeabile si cu parti intarite (nu uitati cat de mult stati cu mana pe cantul placii), eventual piele in partile supuse la uzura. Ideal este sa avem manusa potrivita pentru temperaturile din ziua respectiva, insa puteti pune in rucsac si a 2 a pereche de manusi, nu se stie niciodata cand veti avea nevoie. Altfel, exista modele cu degete, pentru cei care vor mai multa dexteritate, sau cu 2 degete (mitt sau mittens) care asigura un confort termic excelent. In functie de buget exista modele ce au membrana impermeabila GORE-TEX sau izolatie Primaloft ce iti tin mainile uscate si calde in orice conditii. Pot fi purtate pe sub geaca insa si pe deasupra ei, majoriatea avand reglaje si sisteme de etanseizare pentru ca pulberea fina sau apa sa nu patrunda. De asemenea, pentru incepatori sau pentru cei care vor sa-si protejeze articulatia mainii, exista manusi ce au protecti in interior.

Caciuli, buff-uri, cagule snowboard. O intreaga gama de accesorii de cap si umeri/gat e pregatita sa va apere de vant, umezeala, disconfort. Alegeti materiale moi si forme care sa se potriveasca anatomiei si fizionomiei voastre. Si nu va temeti sa le folositi pe fiecare in functie de destinatie.

''Pentru o alegere corecta a echipamentului de snowboard trebuie sa ne temperam un pic impulsul de a alege neaparat dupa design, culori sau altele care ne atrag. Este mult mai important sa stim la ce nivel suntem si sa alegem echipamentul pentru utilitatea si confortul pe care ni-l ofera. Asa o sa ne putem bucura mult mai mult de sportul asta extraordinar de frumos si de iarna in general.''

Iagar Florin, Instructor de snowboard autorizat ISIA

DCIM100GOPROGOPR2451.