Cum ne alegem clăparii de schi


Marcel Hirscher performs during a video shoot at Reiteralm in Austria on 24th of March, 2015.

Când ne alegem echipamentul de schi poate unele elemente sunt luate mai mult după cum arata sau cum se potrivesc stilului nostru sau chiar optăm să ne lăsăm pe mâna altora. Când vine vorba de clăpari însă, trebuie să fie o alegere conștientă, făcută de noi și picioarele noastre fiindcă sunt cel mai important element din echipamentul nostru.

Un clăpar care nu se potrivește fie ne va strânge de ne vor ieși ochii din cap, fie ne vor fi prea largi și piciorul se va simți liber să se plimbe înăuntru, lucru care nu e deloc indicat.

Ca de obicei, tutorialul nostru începe cu recomandarea să alegi echipamentul în funcție de proprietăți nu în funcție de culori și design (!!!)

Brandul pe care îl vei alege e o chestiune de preferințe trebuie să ții totuși cont de calapodul pe care îl folosesc. Și ca un bonus, nu acesta e singurul lucru la care trebuie să te gândești. Mai ai flexul, lungimea și lățimea.

Pentru început, ca la orice echipament pe care îl alegem, trebuie să avem în gând nivelul la care ne dăm. Nu vrem să alegem un flex nepotrivit pentru noi. Un clăpar prea stiff va fi prea incomod iar unul prea moale nu ne va ajuta să transmitem informația potrivită către schiuri.

1. Părțile componente

Înainte de a trece prin toate criteriile de selecție a clăparului. Vom face o recapitulare a elementelor componente ale acestora.

1.1 Shell

Shell-ul este partea exterioară construită dintr-un plastic dur ce contribuie la duritatea și greutate schiului. Acestea pot fi potrivite pentru piciorul tău prin procese de termoformare.

1.2 Liner

Linerul (șoseta interioara) este construită dintr-o spumă cu memorie ce va lua forma piciorului tău. Acestea pot lua forma piciorului de cele mai multe ori prin utilizări repetate sau la modelele de top prin termoformare.

1.3 Talpa

Clăparii alpini sunt compatibili cu sistemul DIN. Acest lucru înseamnă că pot sări ușor din legăturile tradiționale. Talpa clăparului vine ca o continuare a shell-ului sau poate fi înlocuit (în funcție de model) pentru a prelungi viața acestuia.

1.4 Calapod

Lungimea clăparului nu este singura opțiune pentru potrivire a piciorului. Mai contează și lățimea acestuia. De obicei acestea sunt împărțite între îngust, normal și larg.

Un calapod îngust este pentru picioare de aprox 97-98 mm și sunt cele mai potrivite pentru persoanele cu picioare mici.

Calapodul normal e pentru persoanele ce au o dimensiune de aprox 100 mm.

Calapodul larg vine cu dimensiuni între 102 și 106 mm.

De obicei clăparii mai rigizi vin cu un calapod mai îngust, astfel schiorii cu piciorul mai lat vor trebui să îndure durerea sau să lucreze pentru a termoforma clăparul.

1.5 Walk Mode

Clăparii au început să devină din ce în ce mai confortabili pentru schiorul de agrement așa că au preluat modul de hike and ride de la modelele de tură special pentru ca turistul să își poată mișca mai ușor piciorul atunci când coboară de pe schiuri.

2. Flex

Flexul este una din cele mai importante trăsături ale clăparului. Acesta variază de la foarte moale la foarte rigid. Flexul variază de la un producător la altul, neexistând un standard international.

Performanță Începător Intermediar-Avansat Avansat-Expert Expert-Race
Flex Bărbați/ Femei 60-80/50-60 85-100/65-80 110-120/85-100 130+/110+
Feel Moale Mediu Tare Foarte Tare

    3. Mărimea

    Producătorii folosesc ceea ce e numit Mondo Point. Acesta reprezintă mărimea în cm a piciorului. Măsurarea unui pantof de stradă poate fi un pun punct de început.

    De exemplu un MP de 27.5 echivalează relativ cu un US 9.5

    size_chart

    Pentru a vă alege mărimea potrivită puteți încerca și metoda măsurării cu degetele a shellului. Scoateți linerul, stați drept, ducând degetele cât mai în față. Dacă distanța este mai mare de 2 degete între picior și partea din spate a călcâiului, clăparul e prea mare.

    Atunci când probați clăparii faceți acest lucru purtând șosete subțiri. Șosetele groase pot întrerupe circulația sângelui și vor contribui la o modelare incorectă a clăparului. În același timp, dacă vă temeți de faptul că vă vor îngheța picioarele, țineți minte faptul că linerul este destul de gros pentru a vă izola de frigul de afară.

    Alegerea clăparilor nu este foarte grea dar e foarte importantă, dacă nu chiar cea mai importantă. Acordă-ți tot timpul de care ai nevoie pentru a face o alegere corectă și ca un extra tip, pentru a nu avea surprize neplăcute pe pârtii, după cumpărarea clăparului perfect, stai încălțat cu el prin casă fiindcă nu uita, pe munte vei avea ore întregi în care vei sta il ei și vrei să fie confortabili.

    Vezi oferta de clapari