Cum îmi aleg ochelarii de schi și snowboard? - Partea 1 - Forma și culoarea lentilelor


Untitled-1

Bineînțeles, piesa de bază a ochelarilor este lentila așa că vom începe acest ghid cu forma acesteia alături de culori și nivelul de filtrare a radiațiilor UV.

1. Forma lentilei - cilindrice și sferice

Lentile cilindrice (drepte)

Lentilele cilindrice sunt curbate la colțurile ochilor dar în zona dintre frunte și nas sunt drepte. Pentru un buget limitat, acestea sunt perfecte fiindcă oferă performanță destul de bună cu câteva minusuri când ne referim la vederea periferică și la reducerea cantității de strălucire din zăpadă. Un procent din aceste minusuri pot fi acoperite prin alegerea culorii corecte a lentilei sau a ramei.

    Lentile sferice

    Lentilele sferice sunt cele  curbate atât pe verticală cât și pe orizontală și vor oferi acel look foarte cool rotunjit. Pe lângă plusul de stil acestea vin cu multiple avantaje cum ar fi:

    Vedere periferică îmbunătățită. Având o deschidere mai mare, vei putea vedea mai bine tot ceea ce este în jurul tău.

    Reducerea strălucii. Cu toate că tehnologia încearcă să progreseze pe zi ce trece pentru a pune pe picior de egalitate lentilele cilindrice cu cele sferice, cele curbate vor avea mereu un avantaj datorat formei, care preia mai mult din razele solare fiindcă acestea oferă mai puțin spațiu de contact direct.

    Deformarea imaginii redusă. De multe ori o lentilă cilindrică riscă să dea numite forme obiectelor din jur astfel inducându-ne în eroare (nu vei intra într-un copac dar poate deveni incomod atunci când încerci să aterizezi acel fs 1080). Lentilele cilindrice sunt construite pentru a fi mai corecte din punct de vedere optic, folosind mai mult material în unele zone și mai puțin în altele astfel încât să fie cât mai precise.

    Evitarea aburirii. Majoritatea producătorilor de azi vor folosi tratamente împotriva aburirii pe toate lentilele dar cele sferice vor aduce mereu un plus numai datorită faptului că forma le plasează puțin mai departe de față iar asta înseamnă un flux mai bun al aerului și o reducere a riscului de aburire.

      2. Culoarea lentilei

      Știm că îți place să fii la modă și culoarea lentilei să se asorteze cu noua ta ținută verde neon dar dacă te dai într-o zonă însorită este posibil ca lentila aleasă de tine să nu fie cea mai potrivită fiindcă lasă prea multă lumină să treacă ceea ce înseamnă că la fel de bine te vei putea da și fără ochelari.

      Atunci când vorbim de culoarea lentilei vom discuta de ceea ce în termeni de specialitate se numește VLT (Visible Light Transmission). Acesta este exprimat în procente și ne arată cât de multă lumină va trece prin lentila noastră. Valoarea procentelor variază de la 0 la 100%

      După cum probabil ți-ai dat seama deja, unii ochelari vor oferi performanțe mai bune la lumină scăzuta cum ar fi atunci când ninge, e ceață sau cerul variabil. Aceștia vor lăsa un procent mai mare de lumină să treacă și vor varia între 60 și 90%. În materie de culori acestea vor fi în culori deschise, roz, galben sau albastru deschis.

      Pentru zilele însorite cu vizibilitate mare vom avea nevoie de o lentilă cu un procent mai scăzut al VLT-ului și asta se va traduce și prin culori mai închise  cum ar fi negru, auriu, gri și alte variațiuni de acest fel unele din ele chiar ionzate (efect de oglinda). VLT-ul poate varia între 5% și 20%

      În lista noastră vom adăuga și ochelarii care sunt practici în orice condiții și se pliază perfect pe un climat schimbător unde vei avea și nori și soare și ninsoare în aceeași zi. Bineînțeles, aceștia acoperă spațiul dintre procente VLT și se încadrează între 20% și 60%.

        Fiecare producător are propriile linii dedicate fiecărui tip de climat și condiție meteo. Cu aceste guidelines în minte și puțin fler, sunt sigur că nu vei avea nicio problemă în alegerea tipului de culoare pentru necesitățile tale!

        Vezi ochelarii de schi si snowboard